понедељак, 07. септембар 2009.

nastanak i neke zanimljivosti o kuvarstvu(objavljuju Chief Cook i Ozz)

Dakle ovako,ovaj blog je nastao usled ekspanzije kuvarstva u poslednjih par godina kako bi pomogli svima vama koji zelite da se zanimate ili bavite ovom vrlo zanimljivom i kreativnom vestinom.
Dva kuvara ce pokusati da vam svojim iskustvom,znanjem,savetima,pricama o hrani,zanimljivostima o kuvanju iz sveta,receptima priblize ovu sad vec plemenitu vestinu.
Nadamo se da cete uzivati i da cete pomoci u razotkrivanju tajni kuvarstva.
Uzivajte u ovom blogu.
Pocecemo sa par zanimljivih stvari.
-Rec kulinarstvo ili kuvarstvo je poreklom iz latinskog jezika a nastala je od reci" Culina" odnosno kuhinja.
-Smatra se da je samo kuvarstvo nastalo kada je pracovek namirnicu ispekao na vatri i ustanovio da je mnogo ukusnija nego sirova.
-Razvijanjem civilizacija i stupanjem coveka na nove kontinente,otkrivanjem novih zacina,namirnica i samom obradom istih,kuvarstvo je pocelo da se usavrsava.
-
Prvi pisani prirucnik o kuvanju je "Kuvar Fransoa" koji je nastao u Francuskoj
-rec "gastronomija"je prvi put upotrebio 1801god.Zozef Bersu
-najpoznatije svetske kuhinje su:francuska,indijska,italijanska i kineska kuhinja
-kuhinje po tipu organizacije se dele na:becku i francusku organizaciju
-najbolje kuhinjsko posudje pravi se od bakra
-kineska umetnost pripremanja hrane datira iz vremena pre hrista


-neka od najpoznatijih nacionalnih jela u svetu su:italijanska pizza,kineske noodle,francuski sirevi i japanski susi,naravno nisam mogao sve da nabrojim,ovoje samo delic kulturne bastine nekih zemalja.

 
Petar Dojkic

направи своју подсетницу