недеља, 20. септембар 2009.

biti ili nebiti kuvar

Kuvar,baviti se kuvarstvom je veoma tesko,ova umetnost zahteva puno slobodnog vremena i mnogo odricanja.svaki kuvar prolazi kroz trogodisnje ili cetvorogodisnje skolovanje,ali to je samo pocetak jedne skole koja se uci i nikada se do kraja nenauci,skola koja traje kroz citav zivot jednog kuvara.
-pokusacu kroz pricu da vam objasnim zasto je to tako,naravno neko se nece sloziti sa mojim videnjem svega ovoga ,ali to je recimo samo "moje misljenje"i nezelim nikoga da uvredim sa sledecim tekstom.
-Dakle ovako,uzmimo jednog prosecnog ucenika koji je recimo tek zavrsio svoje skolovanje za kuvarsko zanimanje,naravno pretpostavka je da ce ubrzo naci posao.Zasto ce tako brzo naci posao,pitate se,zato sto je kuvar deficitarno zanimanje,(pokusacu da vam objasnim u sledecem postu,zasto je deficitarno). ako je kao ucenik bio zapazen od strane profesora,verovatno mu sledi preporuka ili "CV" od strane istog to jest ponuda za neki renomiran restoran u gradu u kom zivi,e tu krece njegova zivotna skola,ali pre toga objasnicu vam sta zna jedan prosecni ucenik koji se opredelio za ovo zanimanje,a verujte mi malo toga znaju u praksi sem teorije koju svejedno uce napamet.
-kuvar-ica nazovimo ih "xy"kada udju u kuhinju prvo pitanje koje mi postave je."sta treba da radim",hmm logicno je da ce upravo to pitanje postaviti za pocetak,ali idemo dalje.-
moje prvo pitanje kod svakog ucenika koji dodje na praksu je pitanje sledeceg tipa"DA LI ZELIS DA SE BAVIS OVIM POSLOM,ILI SI SAMO UPISAO OVU SKOLU DA BI NESTO ZAVRSIO".molim vas nemojte da me pogresno shvatite ali ja ta pitanja postavljam da bi znao kako da usmerim ucenika ili ucenicu,naravno u kom pravcu.vecina njih kaze kroz osmeh da zavrsava samo da bi zavrsio skolu   ili zavrsava da bi kasnije studirao gastronomiju i postao neki menadzer.
.danas imamo puno skolovanih menadzera sto se tice ugostiteljstva i hotelijerstva ali malo je onih pravih,no necemo se baviti ovom temom.dakle ako procenim da je ucenik dovoljno zainteresovan da se bavi ovim poslom,dajem mu sledece zadatke,a to su:samo upoznavanje kuhinje u kojoj ce do daljnjeg obavljati praksu, naravno to podrazumeva sledece:gde se nalazi kuhinjski iventar,magacinski prostor,mesta za obradu namirnica,kao i najosnovniji deo svake kuhinje termicki blok(sporeti,friteze i sl).
-najosnovnije sto svaki kuvar mora da zna je po nekom nepisanom pravilu, je sledece:
-ZASTITA NA RADU I HIGIJENA
-PRAVILNA UPOTREBA KUHINJSKOG ALATA I SREDSTAVA ZA RAD
-u daljnjim postovima cemo obraditi ove dve teme.
-ovu su moja nepisana pravila prilikom upucivanje kuvara(koji zele ovim poslom da se bave).

-ovim bi zavrsio ovaj deo posta u sledecim mozete procitati neke teme koji ce biti vezane za gore navedene teme.

Нема коментара:

Постави коментар

 
Petar Dojkic

направи своју подсетницу