уторак, 6. октобар 2009.

HACCP ili Hazard Analysis Critical Control Point

Hazard Analysis Critical Control Point, predstavlja sistem kontrole procesa koji otkriva gde opasnosti u proizvodnji hrane mogu da se pojave i uspostavlja aktivnosti za sprečavanje pojave rizika od tih opasnosti. Strogom i doslednom primenom postupaka nadzora i kontrole svakog koraka svake operacije u procesu proizvodnje, šansa da se zdravstveni rizik pojavi svodi se na minimum.

Preteca za HACCP,je razvijena u obliku monitoringa proizvodnog procesa tokom
Drugog svetskog rata.HACCP je zacet u SAD 60-ih godina
Kada je NASA agencija zatrazila od Pillsbury da projektuje I proizvede hranu za
prve svemirske letove.
Od tada HACCP je medjunarodno priznata kao logicno sredstvo za inspekciju I
prilagodjavanje tradicionalne metode za moderne,naucno zasnovane sisteme bezbednosti
hrane.

Definisan u najkraćem, HACCP je sistem koji se može upotrebiti kao niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, sa krajnjim ciljem da potrošač konzumira namirnicu u stanju i na način koji će biti bezbedan po njegovo zdravlje.
Preteca za HACCP,je razvijena u obliku monitoringa proizvodnog procesa tokom
Drugog svetskog rata,jer je tradicionalni test “kraja cevi”nije bio efikasan nacin da se uklone neeksplodirane artiljerijske granate.HACCP je zacet u SAD 60-ih godina
Kada je NASA agencija zatrazila od Pillsbury da projektuje I proizvede hranu za
prve svemirske letove.
Od tada HACCP je medjunarodno priznata kao logicno sredstvo za inspekciju I
prilagodjavanje tradicionalne metode za moderne,naucno zasnovane sisteme bezbednosti
hrane.

Нема коментара:

Постави коментар

 
Petar Dojkic

направи своју подсетницу